vendredi 13 juillet 2018

Insuliini - makeutusaineet - insuliiniresistenssi

Noista sokerialkoholeista, eli polyoleista sen verran, että niissä on oikea syykin miksi moni kärsii vatsavaivoja niiden takia.

Polyolit kuuluvat FODMAP-ryhmään, eli paksusuolessa fermentoituvat lyhytketjuiset hiilihydraatit. Nämä hiilihydraatit aiheuttavat kivuliaita suolisto-oireita ihmisille, joilla on ärtyneen suolen oireyhtymää ja mahdollisesti pienempiä oireita ihmisille, joilla on hieman taipumusta tuohon suuntaan. Se, että pelkästä purkan syömisestä tulee vasta löysäksi ei siis tarkoita vielä mitään sairautta tai oireyhtymää, mutta jos tämän yhteydessä tulee kramppeja tai kipua, niin asiaan kannattaa kiinnittää huomiota. FODMAP-hiilihydraatteja löytyy mm. laktoosista, pavuista, kaaleista ja osasta viljatuotteita, kuten rukiista, vehnästä ja ohrasta (ei kuitenkaan kaurasta).

Ärtyneen suolen oireyhtymästä, eli IBS:tä on kaksi päämuotoa, IBS-C ja IBS-D. Nimet tulevat oireista constipation ja diarrhea, eli ummetus ja ripuli. Molempiin näistä liittyy suolistokrampit, jotka usein tuntuvat puristavana kipuna alavatsassa.

Muut makeutusaineet, kuten sukraloosi, aspartaami ja stevia eivät aiheuta oireita IBS-potilaille.

Ihmiset taas jotka eivät kärsi IBS:tä, voivat kärsiä polyoleista eri tavalla. Polyolit keräävät paljon nestettä itseensä kulkeutuessaan suolistossa. Ne eivät kuitenkaan sula täysin, joten neste ei pääse imeytymään takaisin suolistoon, vaan jatkaa matkaa loppuun asti. Jos polyoleja on nautittu runsaasti, on siis suolistossa tulossa suuri määrä ylimääräistä nestettä ja sen voikin sitten miettiä mitä tulee ulos.

Let's block ads! (Why?)



Insuliini - makeutusaineet - insuliiniresistenssi

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire