mardi 14 mars 2017

Asuntolaina

Näin on!

Jos muistan oikein niin vuonna 2000 oli korot 6% tasolla. Moniko muistaa? Ei siitä nyt kauheasti aikaa ole.

Omistusasumista voidaan miettiä kyllä varteenotettavana vaihtoehtona, mutta etenkin pk-seudulla hinnat ja kehitys ovat kestämättömällä pohjalla. Tällä tarkoitan juurikin vaihtoehtoiskustannusten laskentaa. Omistus ei välttämättä olekaan enää edullisin, jos velkaa on 200ke nykyiselläkään korkotasolla... sehän tekee jo noin 7ke korot vuosittain.... tosin verotuksessa voi sitten tiettyyn rajaan asti vähentää 30 pinnaa ensiostaja... olisko ollut 1400e/v/hlö eli pariskunnilta tuplat... tosin en tiedä onko vanhaa tietoa. Siitä jäisi siltikin pariskunnilta pelkkää korkoa reilu 400e/kk ja siihen sitten vastikkeet päälle. Voipi olla, että aso pääsee melko lähelle kustannuksissa ja riskienhallinta on toista luokkaa. Lisäksi kannattaa huomioida tosiaan talouden lainalaisuudet eli korot ylös ja hinnat alas ja päinvastoin... tulevaa on asossa hyvä odotella.

Veikkaisin, että 6% korkotasolla jo 150ke asunto voi olla kallis vaihtoehtoiskustannuksien valossa.

Tosin muistan lukeneeni tätä debattia ennenkin täällä ason ja omistusasumisen välillä. Itse sain juuri aso-kämpän ja olen tyytyväinen. Tässä sitä voi maksella seuraavan 5v aikana tuon pienen lainan pois, säästää ja odotella joulupukkia asuntomarkkinoille.

Tosiaan mun mielestä asuntoasioisssa on tärkein mittari asunnon hinta. Ihan kuten se on osakemarkkinoillakin. Kalliilla ei kannata ostaa.... siitä jää vain luu käteen. Ja siihen vielä, että helsinkiläisillä olisi varaa maksella kalliita kämppiä... ehkä joillain hyvätuloisilla on, mutta pääväestö ei tuollaisia 200ke asuntoja ostele. Ja mielestäni sopivaa on myös miettiä paljonko on rahaa tuo 200ke ja mitäs jos jää työttömäksi? Nuoret luottaa näköjään tulevaisuuteen ja riskinottohalu on kovalla asteella. Tosin se saattaa myös johtua siitä, että tämä ikäluokka ei ole vielä joutunut kuseen. Kantapään kautta opitaan ja velkarahalla on kiva mällätä :)

Olipas synkkää tekstiä... toivotaan että kaikilla kaikki menee silti hyvin! :thumbs:

Tän ei pitänyt olla moraalisaarna... oman mielipiteeni varmaan kaikki ymmärtävät postistani.... tehkööt muut mitä haluaa... ei napostele meikäläistä... sanotaan.

Let's block ads! (Why?)



Asuntolaina

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire