lundi 19 janvier 2015

Kylmyyden vaikutus (niin juomien kuin ympäristönkin) laihduttamiseen

Tämä on taas tällainen pöhkö kalorinviilausjuttu, eli siis kylmyys, termogeneesi ja laihduttaminen. Ties kuinka monesti läpi kaluttu juttu? Taitaa olla aika selvää että kun talvi tulee, niin lämpölaskuissa pilkku siirtyy pykälän tai pahimmillaan kaksikin oikealle. Kuinka paljon tätä ilmiötä voisi käyttää ihmisläskin hävittämiseen?





Tämä hyöty kylmästä ainakin on: Auttaa laihtumaan! | Laihdutus ja painonhallinta | Iltalehti.fi



Laske lämpötilaa, jos haluat hoikistua - Uutiset - Tiede



Kylmässä liika rasva palaa elimistöstä - Uutiset - Tiede



Mä kävin kerran yhden kaverin luona, joka asuu hevonkuusessa. Tyyppi on vähän erähenkinen, ja sen kanssa tuli puhetta safkasta ja saleilusta ja muista jutuista ja jamppa valitti, että on oikein kunnon läpipaskoriuku, pitkä ja hoikka ukko, joka kuitenkin syö aika reilusti. Se läpipasko nyt voi johtua vaikka ravintoaineiden imeytymättömyydestä, mutta siellä käydessäni kiinnitin huomiota siihen, että tyyppi asuu jääkaapissa. Oli siis talvisaika, ulkona pakkasta pitkälti yli 20, ja kämpässä oli lämpöä sen verran, että siellä just ja just tarkeni villapaita päällä, kun vähän hytkyi ja nytkyi, eli lämpöä tuskin oli kymmentä astetta. Hän kuitenkin koki olonsa oikein kotoisaksi. Silloin en asiaa ajatellut, mutta tuli mieleen, että kuinka paljon tuo lämpötila saattaisi vaikuttaa siihen kehonkoostumukseen. Toki tyyppi teki myös ruumiillista työtä ja puuhasteli kaikenlaisten maaseutujuttujen kanssa, mutta ainakin sen ajan kun mä siellä olin, sen safkat olivat aika, no, kaloririkkaita.



Olen nyt cuttini vuoksi ottanut tämänkin pikkuseikan mukaan ihan testiksi. Pistin lämmöt pois kämpästäni(joo kerrostalo lattialämmöllä ja termostaatilla, ei tätä kovin kylmäksi saa, mutta alle 20C kuitenkin, jos olisi erillistalo niin tiputtaisin lämmöt niin alas kun sietää olla eikä kämppä ottaisi kyttyrää), oleskelen yleensä kotona pelkät bokserit jalassa, otin peitosta vällyt pois välistä ja ulkona käydessä puen päälle vain sen verran että tarkenee, eli käytännössä jätän pitkät kalsarit ja tällaiset pois alta. Viimeiseksi ja varmaan kaikkein vähimmäiseksi kun olen opetellut juomaan runsaasti vettä (ja lopettanut vihdoin limujen lipittämisen, ennen 2l pepsimaxia päivässä, wuhuu), jäähdytän sen aina pakastimessa mahdollisimman kylmäksi. Siitäkin pitäisi muutama ylimääräinen kalori tulla. Kylmään suihkuun en ole vielä oppinut, mutta joskus joku sanoi, että kylmässä uiminen saattaa kuluttaa aivan järjettömästi kaloreita, koska veden lämmönjohtavuus nyt on kertaluokkaa ilmaa korkeampi.



En tee näitä pakkomielteenomaisesti, koska en usko että tällä on muutamaa kymmentä kilokaloria suurempaa vaikutusta. Noissa uutislinkeissä asiassa on kuitenkin jonkinlaista tieteellistä pohjaa. Kylmyyteen tottuu aika nopeasti ja aluksi oli aika nihkeää tutista, mutta nyt on oikein mukava olo ja monesti etenkin lenkin ja salin jälkeen puskee hikeä niskaan vaikka istuu koneella pelkät kalsarit jalassa. Terveyttä en ala riskeeraamaan eli turha pelätä että lähtisin tuonne 20 asteen pakkasilla kipittelemään shortsit ja tankkitoppi päällä ilman kenkiä. :D





Kylmyyden vaikutus (niin juomien kuin ympäristönkin) laihduttamiseen

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire