mardi 28 octobre 2014

Talon osto (omakotitalo) helppiä

Hei, rakennusalan ihmisiä kaipailen!



Ensimmäistä kertaa ostamassa omakotitaloa! Paljon on luettu ja selvitetty mm. omistusjakoa (51/49), laina-asioita, kiinteistön ikään liittyviä tarkastettavia asioita ym. HARKINNASSA oleva talo on n. 30 vuonna rakennettu hirsitalo, jota on huolella, asianmukaisesti remontoitu. Käyttövesiputket ja keskuslämmitys tehty noin v. 70. Keskuslämmistyskattila tämän jälkeen uusittu 80 luvulla. Kylpytilat 80-luvulla tehdyt, eli kaiken oletuksen mukaan märkätiloissa ei ole vedeneritystä. Märkätilat kuitenkin sijaitsevat eri rakennuksessa (alentaa hintaa), jolloin ne eivät kuitenkaan vaurioituneenakaan aiheuttaisia itse asunnolle kosteusvahinkoa. Hyväkuntoinen WC sisätiloissa talossa. Putkistot uusimatta mutta olivat hyväkuntoisen näköiset edelleen. 2-sakokaivoa, eli ei vastaa vaatimuksia, mutta oletusarvohan on, että siirtymäaika kasvaa taas. Enkä oleta, että kukaan niitä heti tulee tarkistamaan.



Elikkä vuonna 2009 on tehty kuntotarkistus edellisten asukkaiden ostaessa talon (oletettavasti muuttavat lasten tullessa kouluikään, talo aika pieni ja kaukana julkisista). Vuoden 2009 kartoituksen mukaan ainoita ongelmia olivat märkätilojen vesieristyksen puuttuminen, joka ei kuitenkaan vielä silloin ollut aiheuttanut merkittävää kosteuden nousua tiloissa. Ainoa itseäni huolettava asia on kosteus, joka mitattiin ryömintäpohjan rakenteissa. Kuitenkaan tällöin ei vielä näkynyt mitään muita ongelmia esim. homekasvua. Alapohjarakenne on puurakenteinen tuulettuva alapohja ryömintätilalla. Huolestuttavasti tarkastuksen mukaan ryömintäpohja on ulkopuolista maanpintaa alempana.

Nykyiset omistajat ovat remontoineet paljon ja pihalla on tehty muutoksia, joilla saadaan vesi pysymään poissa ryömintätilasta. Pihaa ei kuitenkaan ole salaojitettu. Tästä haluan mielipiteitä.



Tässä kohtaa haluaisin tiedustella, että JOS nyt päädymme tähän taloon (en kaipaa mitään ei kannata -ohjeita!) niin miten TE tekisitte kuntokartoituksen kanssa tässä kohtaa. Edellinen on siis tehty kattavasti 2009, jolloin ei ole havaittu mahdollisia ongelmia missään muualla, kun alapohjassa ja tämän eteenkin on tehty toimenpiteitä nykyisen omistajan puolesta. Kannattaako ottaa uusi tarkastus vaikka vaan kylpytiloihin ja alimpiin pohjarakenteisiin varmuuden vuoksi kaupan teon ehtona?



Voinko tarjota talosta käsirahaa ennen varsinaista ostotarjousta sillä ehdolla, että talo tulevassa tarkastuksessa on pohjarakenteiltaan esim. tyydyttävässä kunnossa? Voiko käsirahaan ylipäätään sisällyttää mitään ehtoa? Vai voiko ehdon sisällyttää vasta varsinaiseen tarjoukseen? Paremmin en osaa selittää, mutta meinaan sitä, että saamme lainan vasta työllistyttyäni, joka tarkoittaa sitä, että talo on voitu myydä ennen lainan saamista. Maksaisin mielelläni käsirahan, MUTTA saanko käsirahan takaisin siinä tapauksessa, että tarjoan talosta myöhemmin summan x, jonka ehtona on tarkastus x, josta talo ei mene läpi, jonka vuoksi kauppaa ei tule?



Toivottavasti selitys on ymmärretty ja toivottavasti saan apua! Haluan vielä korostaa, että talo on _edullinen_. :)





Talon osto (omakotitalo) helppiä

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire