dimanche 19 octobre 2014

Kamppailukirjallisuus - Mitä kirjoja olet lukenut?

Eli tää ketju on tarkoitettu mihin tahansa kamppailuun/kamppailulajiin tai niihin koskevaan filosofiaan liittyvään kirjallisuuteen. Elämänkerrat/Ottelijoiden omat kirjat myös mukana tässä. Voit kertoa, mitä kirjoja olet lukenut, mitä kirjoja omistat, mistä pidit, tai ylipäätänsä voit kertoa mitkä olivat mielenkiintoisia ja miksi.





Hieman omaa taustaa tai pitemminkin taustan puutetta:



Täytyy myöntää, etten koskaan mikään kova lukutoukka ole ollut kun kyseessä on jokin kirja, muu kuin oppikirja. Kuitenkin tässä taannoin lukasin Enson Inouen Live as a man, Die as a man, Become a man kirjan, ja pidin kovasti, ja arvostus häntä ja hänen elämänarvoja kohtaan nousi ja olenkin 10x kovempi fani nyt. Vol. 2 on myös kehitteillä tällä hetkellä.



Kuitenkin, jos hieman perinteisemmällä puolella pysyttäis, niin kerrottakoon, että Inouen ns. "Modern Day Samurai Warrior" elämäntyyli sai itseni ylittämään välinpitäämättömyyteni kirjoja kohtaan, ja kiinnostuneena kävinkin kirjastosta lainaamassa Hagakuren, jossa siis feudaaliajan Japanin Samuraitten filosofiaa romantisoitu Tsunetomo Yamamoton toimesta, kirja myös toiminut ns. oppaana Samuraille, vaikka kirjan julkaisuaikana Japanissa oli jo rauha ollut kauan aikaa, eikä sotia käyty, ja taisi Yamamoto itsekin elää isäntänsä kuoleman jälkeen erakkona horiskona jossain kukkulalla kaukana ihmisistä, kun tätä kirjaa kirjoitettiin nuoremman samurain toimesta. Eli lähdekriittisestikin kannattee näitä asioita tarkastella.



Noin puolet on nyt siis kirjasta luettu (97 sivua), ja osa näistä aforismeistä/kertomuksista vaativatkin aikalailla pysähtymistä ja ajattelua, ja kokenutta lukutaitoa. Mielenkiintoisia asioita silti ja ajatonta viisautta. Välissä on hieman turhauttaviakin asioita, kun puhutaan esim miten teeseremoniassa pitäisi käyttäytyä ja seuraava saattaakin koskea sitä, miten taistelussa kuoleman ja elämän välillä on valittava kuolema hetkeäkään epäröimättä. On ne vaan saatanan urheita olleet, ihmekään kun naapurimaat eivät pystyneet valloittamaan kyseistä kansaa feudaaliaikana, kun tuollainen itsekuri. Joku britti vai ranskis joskus noihin aikoihin kuvaillutkin, että ei ole koskaan eläessään nähnyt niin itsekurista ja rohkeaa kansaa, kuin Japanilaiset.



Mukaan tarttui myös Inazo Nitoben Bushido: Japanin Sielu, jota en ole vielä avannut, mutta pitkälti samaa asiaa pitäisi olla kuin Hagakure, koska molemmat käsittelevät Bushidoa, eli kuoleman hyväksymistä, ja sen mukaan elämistä, - miten Samuraiden tulisi elää. Näitä lukemalla kyllä ymmärtää paremmin Japanin kansaa ja heidän arvomaailmaa. Hehän eivät ole edes uskovaista kansaa, ja moraaliopit ovat otettu sieltä täältä? Kovin ihailtavaa on, että esim Kasvojen menetys on paljon pahempi asia, kuin kuolema, ja ihmisille onkin tärkeää elää kunniallista elämää.





Hyvin monasti olen nähnyt jenkkifoorumeilla postaajien signatureissa lainauksia Sun Tzu:n The Art of War kirjasta, ja se taitaakin olla tosi suosittu kamppailijoiden piireissä? Itse en ole sitä lukenut vielä, mutta eiköhän sekin tule lainattua myöhemmin. Samoten Miyamoto Musashin Viiden Renkaan kirja. Taitavat olla samanhenkisiä kirjoja.





Olisikin kiva kuulla, mitä kirjoja muut ovat lukeneet? Samalla voisin itse googlailla kirjojen taustoista, ja löytää lisää mielenkiintoista luettavaa. Jokin kirja missä käsitellään tätä zen lähestymistapaa taistelua kohtaan, voisi olla omaan mieleen. Ehdotuksia?





Kamppailukirjallisuus - Mitä kirjoja olet lukenut?

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire