mercredi 26 novembre 2014

Muistaminen: Muistipalatsit, muistiketjut ym. tekniikat

Olen tässä jonkin aikaa harjoitellut erilaisia muistitekniikoita, ja löysin yhden aivan järjettömän hyvän tekniikan, muistipalatsin . Onko kukaan tietoinen? Itse käytin sitä nyt kahteen yliopiston tentiin, ja toisesta tuli tulokseksi 5, ja toisen tuloksia vielä odotellaan, mutta todella hyvin meni sekin. Lyhyessä ajassa oppii asioita tarkasti, ja muistaa niitä pitkän aikaa. Eli muistipalatsi on lyhyesti sitä, että otetaan jokin tuttu ympäristö - vaikkapa oma koti - ja käytetään ihmisen parasta aistia (eli näköaistia) hyväksi muistamisessa. Mielessämme kävellään siinä tutussa ympäristössä ja sijoitetaan eri paikkoihin kuvallisia vihjeitä tekstistä, jota haluamme muistaa. Jos haluamme muistaa esimerkiksi, että Sokrates kuoli, koska hän joi myrkkymaljan, niin sijoitamme mielessämme jonkin maljan vaikkapa keittiömme pöydälle. Sitten kun myöhemmin meidän pitää muistaa tuo asia, niin kävelemme mielessämme kotonamme ja "näemme" mitä kaikkea olemme sijoittaneet mihinkin, ja näin saamme vihjeitä siitä, mistä on kysymys.



Aikaisemmin käytin Derren Brownin innoittamana ketjutustyyliä. Eli jos meillä on lista, niin jokainen sana siitä listasta liitetään jotenkin siihen seuraavaan sanaan. Tässä oli kuitenkin se ongelma, että jos unohti yhdenkin sanan, niin koko ketju katkesi ja loputkin sanat jäi unholaan. Siksi vaihdoin muistipalatsiin. Muistaakseni muistipalatsi-tekniikkaa on kritisoitu siitä, että siinä ei oikeasti sisäistetä oppimaansa, ja sen voi unohtaa, mutta näinhän voi käydä myös normaalissa opetuksessa. Muistipalatsissa pitää vierailla silloin tällöin, jotta asiat pysyvät mielessä. Omasta mielestäni paras tapa on kirjoittaa ylös lista sanoista, jotka toimivat vihjeenä asian muistamiselle, ja sijainnin, jossa tuota sanaa edustava kuva on.



Eli onko Pakkislaisissa muita muistitekniikoiden käyttäjiä, ja jos on, niin millaisia tekniikoita olette käyttäneet ja mitkä olette havainneet hyviksi?





Muistaminen: Muistipalatsit, muistiketjut ym. tekniikat

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire