vendredi 28 novembre 2014

Mystinen selkäkipu häiritsee treenejä

Treenitaustaa on pari vuotta ja statsit 169/82(aamupaino). Tässä on varmaan kahden kuukauden päivät selkäkivut häirinneet niin selkä- kuin jalkareenejä huomattavasti. Olen koittanut pikku hiljaa poissulkea mahdollisia syitä joka tuon kivun aiheuttaa, mutten ole tuossa onnistunut. Tuntuisi että kipu on erector spinae-lihaksessa eli selän "putkissa" aivan alaselästä sinne johkin keskiselän tietämille. Esimerkiksi kyykätessä tuntuu alaselässä hermosärkyä, joka pakottaa lopettamaan liikkeen. Ennen kuin olin osannut (tai luulen osaavani paikantaa mistä kipu säteilee) niin kävin fyssarilla hieronnassa. Nikamissa ei pitäisi ainakaan olla mitään vikaa. Mutta mikäli kipu johtuisi juuri erector spinaesta niin olisi luullut että tuon kivun olisi saanut pois hieromalla. Törmäsin nettiä selatessa tuollaiseen lihakseen kuin multifidus, mutta kaippa sekin olisi hieronnan avulla auennut? Eipä tuosta hieronnasta loppupeleissä juuri apua ollut. Selän anatomian tietämykseni ei ole paras osaamisalueeni, joten tuon kipupisteen määrittäminen on ollut aika hankalaa.



Selkä kipeytyy liikkeissä, jossa täytyy pitää alaselkä tiukkana. Selkäpäivänä kulmasoutu onnistuu aivan kevyimmillä painoilla, mutta painojen noustessa hermosärky alkaa. Tekniikka pysyy kuitenkin kasassa vähän isommillakin painoilla. Alaselän ojennuksen olen yleensä tehnyt viimeisenä liikkeenä, mutta ei sitä nykyään pysty tekemään enää ollenkaan. Huomasin että olen tehnyt koko liikkeen päin helvettiä. Olen pitänyt selän aina suorana, enkä päästänyt sitä pyöristymään alas mentäessä, mutta tuo on varmaan toissijainen asia tässä. Mavea en häpeäkseni edes tee. Mikäli tekisin, uskoisin ettei tuostakaan tulisi yhtään mitään. Kerran kaksi kipu on äitynyt myös alataljaa tehdessä niin kovaksi että on pitänyt lopettaa.



Jalkapäivinä taas selkäkivut antavat muistuttaa itsestään lähes koko treenin ajan. Kyykyssä vähän sama kuin kulmasoudussa, isommilla painoilla tehdessä hermosärky alkaa. Tai oikeastaan jo 60 kiloa riittää niin huomaa ettei ihan kivuitta pysty tekemään. Pohkeet seisten taljalaitteessa on aivan tappoliike kuin viikko sitten kokeilin. Ei pystynyt edes tekemään tuota enää. Eikä näissä istuma-asentoliikkeissäkään: prässi, reiden koukistajat ja -ojentajat pysty tekemään täysillä tehoilla kun kipu laittaa treenille stopin.



Syitä miettiessäni tuli mieleen heikot vatsalihakset, heikko alaselkä, paska tekniikka tai liian isot painot liikkeissä. Olen kuitenkin koitanut vähitellen poistaa noita syitä yksitellen. Olen pienentänyt painoja ja keskittynyt tekniikan parantamiseen, mutten usko että vika on tuolla. Pidin myös taukoa näistä massaliikkeistä, kyykky ja kulmasoutu tuloksetta. Vatsalihakset pitäisi olla ihan hyvässä kunnossa kun noita tulee tehtyä kerran kaksi viikossa eli ei ole täysin laiminlyöty noitakaan. Heikko alaselkä voisi olla ainakin osasyy, koska maastavetoa ei tule tehtyä. Tällä hetkellä tuon aloittaminen ei käy kyllä mielessäkään kipujen takia.



Tänään tein jalkatreenin painonnostovyön kanssa ensimmäistä kertaa. Se auttoi selvästi. Kyykyssä pystyi tekemään melkein normaalipainoilla ja sarjoilla. Kyllähän se kipu siellä taustalla oli, mutta ei missään vaiheessa päässyt ns. räjähtämään ja estämään liikkeen tekemisen. Pohkeet seisten onnistui myös, muttei ihan niin hyvin kuin kyykky. Liike piti muutaman kerran lopettaa hermokivun takia ennen kuin pohkeet antoivat periksi. Istumaliikkeissa ei ollut mitään ongelmaa. Selkäpäivänä en ole vielä vyötä kokeillut, mutta ajattelin ensi treenissä käyttää ainakin kulmasoudussa.



Lihashuoltoa olen pyrkinyt tekemään selän osalta ainakin tuon putkirullailun verran ennen ja jälkeen treenien. Jokus silloin tällöin myös kotona. Opiskelualan takia istuttua tulee aivan helvetisti päivän mittaan. Selän asento ei aina ole kyllä se optimaalisin, mutta mikäli johtuisi tuosta niin miksi tuo selkä olisi "hajonnut" vasta nyt?



Olisiko teillä heittää mitään ajatuksia mahdollista syistä ja miten tuon selän saisi kuntoon? Pitäisikö taas varata aika jollekin kokeneemmalle fyssarille vai pystyisinkö itse jotenkin kokeilemaan vielä jotain? Arvostan apuja.





Mystinen selkäkipu häiritsee treenejä

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire