dimanche 16 novembre 2014

Perusjuttuja monimutkasesti kirjotettuna

Aikamoisen ahaa-elämyksen koin itse kun sisäisti perusasioita vähän laajemmassa mittakaavassa, niin jos auttaisi vaikka joitain muitakin tajuamaan asioita. Asiahan on hyvin yksinkertainen, mutta aika usein ihmisiltä puuttuu ymmärrys miksi asiat on näin, ja se saa ihmiset uskomaan johonkin epäluonnolliseen mikä taas on pois jostain muusta.



Oon aika pitkään tutustunu kaikkeen ravintoon ja treenaukseen liittyvään tietoon mitä netistä löytää. Usein sitä yrittää löytää jotain mullistavaa yksittäistä osa-aluetta mitä voisi esim. nauttia että lihakset kasvaisivat nopeammin. Joka kerta mitä lähemmäksi lopputulosta pääsen tietyn osa-alueen tärkeydessä tulen aina takapakkia ja joku kumoaa jonkun vaikutuksen. Täten lähes joka asiassa päädyn lähtöpisteeseen. Käytännössähän tämä tarkoittaa että jokaisella asialla on vastakohta ja tähänhän aika moni asia perustuu meidän maailmassa aina uskonnoista (hyvä ja paha) maapallon syntyyn asti (räjähdyksestä elämää).





Otetaan esimerkkinä vaikka aluksi bodaaja jonka tarkoituksena on mahdollisimman suuri lihasmassan kasvu.



Bodaaja treenaa mentaliteetillä "täysiä!". Käy salilla 6 kertaa viikossa ja tekee raskaita perusliikkeitä erikoistekniikoilla. Ei lihashuoltoa eikä tarpeeksi lepoa eikä ravintoa.



Bodaaja kasvattaa lihasmassansa ja tuloksensa pisteeseen X jolloin tullaan aina takapakkia sairastumisen tai lihasvamman takia. Aika itsestäänselvää että kova treeni vaatii myös paljon lepoa ja ravintoa. Eli kovan treenauksen vastakohta on lepo ja ravinto.



Sitten taas elämässä on paljon asioita mitkä vaikuttavat tarvittavaan lepoon, esim. stressi. Kaikki tietävät että huippustressatussa työssä monelle tulee burnoutti ja mitä silloin tapahtuu? No silloin pitää levätä. Aivan samalla tavalla vastakohdat toimii täälläkin. Eli jos tavoitteena on maksimaalinen lihaskasvu, pitäisi irtisanoa töistä, muuttaa hawaijille ja syödä paljon että mahdollisimman kovan treenin voi suorittaa ilman negatiivisia seuraamuksia. Harva pystyy normaalielämässä syömään ja lepäämään riittävästi että pystyisi vetämään pidemmällä aikavälillä niin kovia treenejä kuin kykenee ilman seuraamuksia. Tämän takia pro-bodaajat harvemmin tekevät mitään muuta raskasta kuin salitreeni, vaan keskittyvät mahdollisimman kovan treenin vastakohtaan eli lepoon ja ravintoon.



Ihan samoin toimii ravintopuolellakin. Joku mainostaa yksittäistä aminohappoa millä kasvaa lihas, se on todistettu tutkimuksilla ym. Sitten alkaa tutkimuksen tutkiminen missä todetaan että tietty aminohappo kilpailee jonkun muun aminohapon kanssa ja otat sitäkin. No katsopas kummaa kun tämäkin aminohappo kilpailee jonkun aminohapon kanssa ja jos se jää pois ei maksimaalista lihaskasvua tapahdu. Lopputuloksessa päästään aina siihen että muita aminohappoja pitää syödä samassa suhteessa enemmän, tai sitä alkuperäistä vähentää = takaisin lähtöpisteeseen. Tähän taitaa aika laajalla skaalalla koko lisäravinnebisneskin perustua. Ollaan rikottu iso kompleksi osiin ja myydäään niitä yksittäin kalliilla. Samaan lopputulokseen pääsemme kun syömme aminohappoprofiililtaan täydellistä esim. maitoa?



Tästä nokkelimmat vetää johtopäätöksen että pelkän maitoa juomisella kasvaa lihas. Ei, maidon juomisella päästään taas kauemmaksi keskitietä ja tasapainoa, jos maidon vastakohta jää huomiotta. Mikä sitten on maidon vastakohta? Aika usein eläinperäisten ravinteiden vastakohta tuntuu olevan kasvikset ravintopuolella.



Lista on aika loputon ja jokaisesta asiasta päästään sivuraiteille mistä päästään takasin keskelle. Esimerkiksi kun ollaan päästy ravintoon asti niin sitten keksitään nopeasti imeytyvä proteiini. Tehdään lisää tutkimuksia ja löydetään proteiiniresistenssi, mitä nopeasti imeytyvä proteiini edesauttaa. Ruvetaan myymään mahdollisimman hitaasti imeytyvää proteiinia resistenssin heikentämiseksi ja proteiinin imeytymisen maksimoimiseksi. Tai keksitään paastodieetti missä ollaan ilman ravinteita, tällöin ravinteet imeytyvät tehokkaasti ensisijaisiin kohteisiinsa kun ravintoa on taas saatavilla. Paaston aikana taas tullaan usein takapakkia kehityksessä, ja silloin kun syötetään ravintoa sitä saadaan myös yleensä hieman enemmän kuin normaalilla ruokavaliolla = kehitystä. Ja kyllä, on olemassa resistenssi proteiinille.





Nykytieteen valossa on vaan vähän vaikeaa sanoa paljonko mitäkin on riittävästi kenellekkin, mikä riippuu yksilöiden erilaisuuksistakin. Kaikenmaailman tutkimuksia kyllä on millä saadaan suuntaa omille tekemisille, mutta kehon kuunteleminen on aika halpa ja yksinkertainen tapa pysyä raiteilla.



Esimerkiksi jos treenaat paljon ja sairastelet usein, tai olet väsynyt usein on aika helppo tajuta että lepoa ja ravintoa on lisättävä, tai mahdollisesti jos niitä ei pysty lisäämään niin treeniä on kevennettä. Jos taas läskiä kertyy liikaa pitää koventaa treeniä tai vähentää ravintoa. Hyvin yksinkertaisia asioita ja aika simppelillä ravinto-ruoka-lepo päiväkirjalla pystyy viemään treenauksen optimaaliselle tasolle samalla kroppaa kuuntelemalla ja merkkaamalla asioita ylös.





Perusjuttuja monimutkasesti kirjotettuna

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire