vendredi 25 avril 2014

Pohdiskelua vaihtelusta treenissä

Monesti lukee yhden kehonrakennuksen perusperiaatteista olevan vaihtelu. Se, että lihas saa riittävästi erilaista ärsykettä. Vaikka treenivuosia on jo takana monia, aloin tylsyyksissäni pohdiskella, että mitä tämä vaihtelu sitten loppujen lopuksi tarkoittaa.



Havahduin asiaan oikeastaan nyt kun tajusin, että olen treenannut nykyisellä 2-jakoisella ohjelmalla (Elaston ohjelma 2-jakoinen ohjelma -ketjun aloituspostauksesta) varmaan jotain 6-9 kuukautta, kun yleensä samaa ohjelmaa suosittellaan tekemään 2-3 kuukautta. Olen tietysti huolehtinut progressiosta ja kehityksestä, joka on nyt hidastumaan päin mutta kuitenkin olemassa. Raskaisiin liikkeisiin ei enää voi lisätä välttämättä viikottain painoja eikä pidempiin sarjoihin välttämättä viikottain toistoja. Kuitenkin huomaan esim. kyykyssä 2-4 viikon sykleissä kehitystä kun sarjat menevätkin sellaisilla painoilla, joilla ennen ei ole mennyt. Toisaalta esimerkiksi hauiskäännössä olen joutunut hinkkaamaan kuukausia samalla käsipainolla, koska sarjat menee sillä painolla mutta 2,5 kilon hyppy seuraavaan käsipainoon ei enää menekään. Kuitenkin sarjat tuolla nykyisellä käsipainolla tuntuvat viikko viikolta aina pikkuisen kevyemmiltä.



Millainen vaihtelu lihakselle on riittävä? Jos otetaan Elaston ohjelmasta esimerkeiksi jalat ja rinta, niin alkuviikosta tehdään kyykkyä ja penkkiä 4-5x5-sarjoilla ja loppuviikosta jalkaprässiä ja vinopenkkiä 3x8-15 sarjoilla. Viikon sisällä tehdään siis lihakselle eri liikkeillä sekä voimapainotteista että massapainotteista treeniä. Onko tuollainen riitävää vaihtelua jotta lihaskasvu ei jäisi siitä kiinni, että lihas tottuu tiettyyn ärsykkeeseen?



Mikä edes on se ärsyke, johon lihas tottuu ja mitä ja kuinka paljon pitää vaihtaa, että tottumista ei tapahdu? Riittääkö tottumisen "estämiseen" se, että pyrkii joka treenissä tekemään liikkeen vähän isommalla painolla tai isommalla toistomäärällä? Tukkoutumisen estämiseksi tietysti pidetään kevyitä viikkoja tietyin väliajoin. Vai kannattaako esim. muutaman viikon välein tehdä jotain täysin ohjelmasta poikkeavaa kuten pidempää/lyhyempää sarjaa tai vaihtaa kaikki liikkeet toisiin? Miten lihas sen jälkeen reagoi siihen, jos palataan hyväksi havaittuun ns. "totutttuun" treeniin?



Mistä tietää, että lihas tottuu ärsykkeseen ja on aika vaihtaa ohjelmaa? Kannattaisiko mun esimerkiksi "varmuuden vuoksi" tehdä nyt 6-9 kuukauden jälkeen jotain muuta ohjelmaa, jos sillä vaikka kehittyisikin paremmin, vai treenata vaan niin kauan tällä ohjelmalla, jolla olen nyt tähänkin asti kehittynyt suhteellisen hyvin?



Tämmöinen ajattelu ehkä menee hifistelyn puolelle, mutta tulipahan vaan mieleen. Tärkein kysymys tässä oikeastaan on nyt tuo, että sisältääkö esim. Elaston ohjelma itsessään riittävästi vaihtelua ärsykkeeseen vai tottuuko lihas siihenkin että alkuviikosta tehdään 4-6 toiston sarjaa ja loppuviikosta 8-15 toiston sarjaa ja pyritään aina lisäämään hieman vastusta?





via Pakkotoisto.com http://ift.tt/1ig2Knm

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire