vendredi 30 août 2013

Bare Knuckle Boxing

! Oma ketju parhaalle kamppailulajille. Ketju toivon mukaan saa jäädä, sillä kyseessä on kuitenkin perinteikäs kamppailulaji, eikä mikään känniläisten baarirähinä.

Tälläkin palstalla on ollut ketjuja ties mistä lajeista (kuten joukkuevapaaottelusta ja muusta pelleilystä), joita ei lukittu tai poistettu, joten toivottavasti tämäkin saa jäädä. !



Hieno, perinteikäs laji, joka on saanut aikojen kuluessa huonon maineen. Osasyynä ovat Irlannin gypsyt, jotka lajia eniten harrastavat. Muuan Conor McGregorkin näyttää lajia harrastaneen suojauksestaan päätellen. Varmaan toimii nyrkkeilyä parempana pohjana vapaaotteluhanskoilla käytävään kamppailuun.

Laji ei kuitenkaan ole mitenkään erityisen brutaali, sillä iskut kohdistettiin yleensä vatsaan rystysten säästämiseksi ja kun lyötiin päähän, niin vältettiin niin laajakaarisia lyöntejä kuin täydellä voimalla pommitettuja suoriakin; rystysten säästämiseksi tämäkin.



Varsinaista määritelmää lajille ei ole, sillä periaatteessa kaikki lyönteihin perustuva ilman hanskoja käyty kamppailu on jonkinlaista Bare Knuckle Boxingia,

mutta eri aikakausia tai sääntökirjoja löytyy varmaan satoja. Ketjua aloittaessani ajattelin kuitenkin lähinnä nykyajan Bare Knuckle Boxingia ja 1800-luvun nyrkkeilyä. 1700-luvulla nyrkkeilyssä sai painia ihan vapaasti, lukottaa, potkia, purra ja niin edespäin.

1800-luvulla lajista alkoi muodostua urheilulaji ja säännöt alkoivat muistuttaa nykyajan nyrkkeilyä.

Lyödä sai tosin single collar tiesta, vasaranyrkillä, pyörähdyksillä (spinning back fist) ja ilmeisesti avokämmenellä. Myös paini oli vapaampaa ja vastustajan sai heittää vaikka oman pään yli, jos sitä ei erikseen kielletty.

Kymmenen sijasta lukua otettiin puoli minuuttia ja Irlannissa ottelut oteltiin kehän sijasta ihmisringissä.



Lajissa suojaus eroaa huomattavasti nyrkkeilystä ja paljaalla nyrkillä lyötäessä kahden rystysen isku on ehdoton EI, joka myös muuttaa ottelua.

Ottelu on myös paljon varovaisempaa, sillä ilman hanskoja ottelija ei voi heittää nyrkkejä holtittomasti, vaan rystysten säästämiseksi iskut tulee valita huolella.

Ottelijat ovat myös takakenossa, sillä pienikin isku voi olla ottelun kannalta kohtalokas haavojen takia.



Tunnetuin nyrkkeilijä oli John L. Sullivan, joka tienasi yli miljoona Yhdysvaltain dollaria urallaan.

Muita nyrkkeilijöitä:



Paddy Ryan

Jake Kilrain

Charley Mitchell

James J. Corbett

Peter Jackson



Nykyajan nyrkkeilijöitä:



Bobby Gunn

Kimbo Slice (varauksella)

James Quinn McDonagh

Paddy Joyce

Davy Joyce

Simon O'Donnell



Etenkin Irlannissa puolet huvista on uhoaminen ottelijoiden välillä.

Jännitteitä on aika paljon, kun ottelija edustaa sukuaan ja valittevasti joskus ottelun jälkimainingit johtavat sukuvihaan ja henkirikoksiin.





via Pakkotoisto.com http://www.pakkotoisto.com/kamppailulajit/117957-bare-knuckle-boxing/

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire