vendredi 13 février 2015

Alaselkä, pakarat ja takareidet BODARIT HUOMIO!

Tuolla Pekka Kotipohjan ketjussa tuntui olevan todella paljon epätietoisuutta ja virheellisiä käsityksiä otsikossa olevien lihasten toiminnassa erityisesti kyykyissä ja maastavedoissa, että ajattelin tehdä lyhyen ja informatiivisen postin tänne. Toivottavasti tästä on jollekin hyötyä. Niin ja pahoittelut hieman provosoivasta otsikosta, voimailijoiden kannattaa lukea myös, jos ei ole jo vanhaa tietoa.



Takareidet:

Biceps femoris muscle - Wikipedia, the free encyclopedia

Semimembranosus muscle - Wikipedia, the free encyclopedia

Semitendinosus muscle - Wikipedia, the free encyclopedia



Iso pakaralihas:

Gluteus maximus muscle - Wikipedia, the free encyclopedia



Selän ojentajat:

Erector spinae muscles - Wikipedia, the free encyclopedia



Ylläolevista linkeistä kannattaa katsoa aina kohdat origin, insertion ja actions.



Sekä kyykyssä, että vedossa(variaatiot mukaanlukien) dynaaminen työ tulee polven ja lonkan ojennuksesta(ja nilkan vähemmässä määrin). Nelipäisen reisilihaksen(m.quadriceps femoris) tehtävän polven ojentajana kaikki varmasti tietävät, mutta lonkan ojennuksen osalta ihmisillä tuntuu olevan paljon epäselvyyttä. Todella moni aloittelija ja vähän kokeneempikin kuvittelee, että varsinkin maastaveto voidaan jotenkin suorittaa selällä nostamalla, koska fyysinen rasitus monesti tuntuu siellä. Alaselkä kyllä voi tehdä dynaamista työtä, jos lannerangan annetaan pyöristyä. Kuitenkin tuollaisessa tapauksessa sen liikeosuus on melkoisen lyhyt(vrt. vatsarutistus) ja mitä enemmän lannerankaa pyöristetään kuormituksessa, sitä suurempi loukkaantumisriski. Tuo minimaalinen liike pois lukien kaikki muu dynaaminen työ lonkan ojennuksessa tulee pakaroista ja takareisistä. Kuten ylläolevista linkeistä voi tarkistaa niin erector spinae ei jatku reiteen saakka ja niinpä sen on mahdotonta osallistua tuohon lonkan ojennukseen. Kun taas takareiden lihakset kiinnittyvät osittain lantioon eli polven koukistuksen lisäksi ne myös ojentavat lonkkaa yhteistyössä pakaroiden kanssa. Jos siis nostetaan turvallisesti ja alaselän ei anneta pyöristyä niin selän ojentajien tehtävä on staattisen jännityksen avulla pitää lannerangan asento oikeana.



Tuossapa homma pähkinän kuoressa. Aika yksinkertaista, eikö totta? Jos kiinnostus heräsi niin kannattaa käyttää edes päivä tai pari siihen, että opettelee netistä/kirjasta tärkeimpien lihasten lähtö- ja kiinnityskohdat. Ne kun on selvillä niin ei koskaan tarvitse arvailla, että mikä lihas tekee mitäkin jossain liikkeessä.



Hyviä treenejä kaikille! :thumbs:





Alaselkä, pakarat ja takareidet BODARIT HUOMIO!

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire