mardi 17 février 2015

Tension myositis syndrome - "Selittämättömät" selkä/nivelkipuilut

Vähän taustaa:



Minulla on ollut erinäisiä kipuja ympäri kehoa noin 3 vuoden ajan, joihin ei ole löytynyt selkeitä syitä. Kuten nykyään on tapana, rupesin diagnosoimaan itseäni internetin avulla, jolloin törmäsin tällaiseen ilmiöön/syndroomaan.



Tension myositis syndrome - Wikipedia, the free encyclopedia



Ainakin itselleni oli aivan uusi tuttavuus. Lyhykäisyydessään syndrooma on tällainen: Potilaalla on selittämättömiä kipuja, yleensä alaselässä, voi olla myös nivelissä, pakaroissa jne. Kipuhin ei löydy mitään fysiologista syytä, ja vammat/rakenneviat on suljettu tutkimuksilla pois. Yksi taudin oireista on se, että kivut siirtyvät paikasta toiseen, esim. minulla: selkä -> olkapää -> kyynärpää -> polvi



Maalaismaisesti tiivistettynä kivut johtuvat negatiivisista ajatuksista, pelosta, suorituspaineista, lapsuuden traumoista ja ennenkaikkea yleensä käsittelemättömästä/sivuutetusta vihasta/raivosta. Teorian mukaan kun ihminen kätkee ja jättää käsittelemättä näitä tunteita tarpeeksi pitkään, keho "tekee" sinulle kipuja, että keskittäisit ajatuksesi fyysiseen kipuun henkisten kipujen sijaan. Mm. Lapsena koetut traumat, perheväkivalta, hyväksikäyttö jne. voivat myös edesauttaa syndrooman syntymistä. Tämä on siis tietynlainen puolustusmekanismi, jolla kehosi yrittää auttaa sinua keskittymään "vähemmän" haitalliseen ongelmaan, esim. selkäkipuun vs. vakavampiin asioihin niinkuin negatiiviset ajatukset, traumat jne. Kirjassa jonka kohta tähän linkitän, on tutkimustuloksia, ja muistaakseni 95% tämän syndrooman potilaista paranee ilman psykoterapiaa, eli vain n.5% tarvitsee ammattiapua, nämä on yleensä niitä vakavempia lapsuuden traumoja jne. mitä pitää ratkoa ammattilaisen kanssa.



Kenellä tämä syndrooma sitten tulee? Ilmeisesti ei ole rajaa ketkä tästä voi kärsiä, mutta yleensä henkilöillä jotka tästä kärsivät on usein samantyylisiä ominaisuuksia, useat asettavat korkeita tavoitteita itselleen, ottavat paineita asioista liikaa, ottavat vastuuta muista jne. Eli tällaiset turhan stressaajat, joihin allekirjoittanutkin kuuluu.



Sitten mennään outouksiin. Kivut johtuvat lievästä happikadosta tietyllä alueella, ja ovat täysin vaarattomia. Huom, aina pitää sulkea rakenteelliset ongelmat ja vammat pois. Parannuskeinoista tärkein on asian tiedostaminen, mm. mantra "minussa ei ole mitään fyysistä vikaa, kivut johtuvat käsittelemättömistä tunteistani" ovat yksi paranemiskeinoista. Toinen parantumiskeino on lopettaa fysioterapia, kuminauhajumpat jne. koska niillä "pidät" itseäsi normaalisti sairaana.



Asiasta on tehty jonkun verran tutkimuksia, googlettamalla nousee äkkiä esiin lääkäri John E. Sarno, joka on tämän diagnoosin löytäjä/keksijä. Tiedän, tämä kuulostaa aluksi humpuukilta, mutta minulle on aivan sama, johtuu tämä sitten käsitellyistä ongelmista, stressaamattomuudesta tai plasebosta, minun 3 vuoden kipukierteen katkaisi yhden (!) kirjan lukeminen, jossa aihetta käsitellään ja annetaan työkaluja paranemiseen.



Kirja oli tämä: Healing Back Pain: The Mind-Body Connection: John E. Sarno: 8601300274676: Amazon.com: Books Ps. tämä on englanninkielinen, ei taida suomeksi saada



Sarnolta on tulossa kickstrater rahoitettu dokumentti aiheeseen liittyen, vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta. Suosittelen vilkaisemaan täältä sen trailerin, vaikket kärsisikään tällaisista oireista, minusta on erittäin mielenkiintoinen aihealue jota ei ole tutkittu tarpeeksi Healing Back Pain: The Mind-Body Connection: John E. Sarno: 8601300274676: Amazon.com: Books



Lääketiede on pitkään pitänyt mielen ja kehon erillään, ja sen takia tällaiset asiat ovat kohtalaisen uusia.



Tämä voi vaikuttaa osasta henkilöistä humpuukilta, mutta itse rupesin miettimään asiaa tältä kantilta; jos stressi voi aiheuttaa närästystä, miksi aivot eivät voisi aiheuttaa muunlaisia fyysisiä ongelmia?



En ole töissä Amazonilla, enkä myöskään tuolla lääkärillä :D Halusin vaan jakaa tämän asian, koska jatkuvan kivun kanssa eläminen on yhtä helvettiä, ja ainakin itse olin valmis kokeilemaan mitä tahansa päästäkseni eroon kivuista. Suosittelen tutustumaan aiheeseen jos teillä/läheisillä on selittämättömiä selkä/raajakipuja.



Onko täällä henkilöitä ketkä samaistuu/muita kärsiöitä, onko pakkismaisia laadukkaita kommentteja asiaan liittyen?



Ps. en ole lääkäri, enkä diagnosoi ketään, muistakaa sulkea aina fyysiset viat pois ennen kuin mietitte tällaisia asioita.





Tension myositis syndrome - "Selittämättömät" selkä/nivelkipuilut

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire