mercredi 25 décembre 2013

Matkakertomus: Shanghai - Kiina

Lähdin 2012 Elokuussa opiskelemaan Kiinan Shanghaihin. Alunperin tarkoituksena oli opiskella vaihto-opiskelijana puoli vuotta ja palata sitten takaisin Suomeen. Toisin kuitenkin kävi. Pidensin vaihtoani täyteen vuoteen, minkä jälkeen jäin vielä työharjoitteluun Shanghaihin noin puoleksi vuodeksi. Yhteensä aikaa kertyi noin 16kk Shanghaissa. Tämä teksti keskittyy Shanghaihin, mutta kävin myös Hangzhoussa, Suzhoussa, Pekingissä, Shanhaiguanissa, Qingdaossa sekä Zhoushanissa. Näistäkin paikoista voi esittää kysymyksiä, mutta tietämykseni niistä ei ole yhtä kattavaa kuin Shanghaista. Pyrin tällä kirjoituksella tuomaan esiin omia näkemyksiäni sekä suosituksiani. Vältän toistamasta matkaoppaiden tekstejä enkä aio listata kaupungin nähtävyyksiä muuten kuin pikaisesti mainitsemalla esimerkkejä, ne kaikki löydätte Googlesta sekunneissa.



Shanghaista yleisesti

Shanghai on Kiinan massiivisin bisneskeskus, joka uudistuu ja rakentuu käsittämätöntä vauhtia. Huiman kehitysnopeutensa ansiosta kaupunki on modernimpi kuin suurin osa länsimaisista suurkaupungeista. Uusia metrolinjoja avataan parin kuukauden välein ja maailman korkeimmat pilvenpiirtäjät nousevat pikavauhtia asuttamaan bisneksennälkäisiä pukumiehiä. Kaupungin skaalaa on hankala hahmottaa kartalta sen laajuuden vuoksi, jos ei aikaisemmin ole käynyt jättikaupungeissa. Osviittaa antaa se, että metrolinjojen päästä-päähän meneminen kestää päälle puolitoista tuntia, usein lähemmäs kaksi tuntia. Suureksi yllätytkseksi jättimäistä väenpaljoutta ei näe joka paikassa, vaikka paikka on Kiinan suurin kaupunki 23 miljoonalla asukkaallaan. Aamu- ja iltaruuhkia sekä lomapäiviä lukuunottamatta kadulla ei juurikaan tarvitse tungeksia, toisin kuin alunperin olin odottanut.



Kuten kaikilla suurkaupungeilla, myös Shanghailla kaikessa kimalluksessaan kolikon kääntöpuoli. Suurin osa asukkaista on köyhiä työn perässä muuttaneita siirtolaisia, jotka täyttävät kaikki matkaoppaissa mainitsemattomat nurkat. Kontrasti on järisyttävä, kun näkee upouuden luksusrakennuksen nousevan ränsistyneen slummin keskellä. Esimerkiksi keskustassa heti yltäkylläisen Yuyuan Gardenin muurin toisella puolella ihmiset pesevät pyykkiään ja itsensä kadulla sekä kauppaavat toisilleen vanhentuneita hedelmiä romahtamaisillaa olevista kopeistaan.



Nähtävyyksistä

Shanghai ei ole perinteinen kiinalainen kaupunki. Muinaista kiinalaista arkkitehtuuria ei löydy juuri mistään, ja ne harvatkin paikat on muutettu muovisiksi rihkamakaupoiksi turistien iloksi, jotta he voisivat ottaa "Kattokaa olen Kiinassa" -selfiekuvia (Yuyuan Garden, Tianzifang). Epäaitoudesta huolimatta nämä paikat kannattaa kuitenkin käväistä vilkaisemassa, sillä ne ovat osoituksia Shanghain suuresta vauraudesta. Länsimaisuus sen sijaan näkyy selvästi. Kaupungin entinen liikekeskus, nykyinen yöelämäkeskus, on rakennettu täysin kreikkalaista ja italialaista tyyliä noudattaen (The Bund). Shanghaissa on myös kokonainen länsimainen kaupunginosa, josta löytyy pienpanimoita, sporttibaareja ynnä muuta Euroopasta tuttua (French Concession). Jylhiä lasitorneja löytyy yltäkylläisesti (Lujiazui, People's Square), joiden vastapainoksi yllättävän paljon suuria puistoja (People's Park, Century Park, Guangchang Park etc). Kattavat shoppailukeskittymät pursuavat sekä länsimaisia että paikallisia hintavia huippumerkkituotteita (Nanjing East Road, Lujiazui).



Jos siis haluaa lähteä turistireissuun ihan vain nähdäkseen perinteisen Kiinan temppeleineen sekä puutarhoineen ja ihastelemaan kauneutta, pelkkä Shanghai ei välttämättä ole sinulle. Jos taas kiinnostaa kokea modernin supervallan, joka pian ajaa Hong Kongista ohi Aasian kaupankäynnin keskuksena, tarjoamat elämykset, Shanghai on juuri oikea paikka. Mutta 50 minuutin junamatkan päässä Shanghaista sijaitsee Hangzhou, jota luonnehditaan Etelä-kiinan paratiisiksi sen kauneuden ansiosta. Kaupunki on erityisen kuuluisa mahtavista vuorista, järvistä ja muinaisista puutarhoista sekä temppeleistä. Käymällä poikkeamassa Hangzhoussa voi Shanghai-reissulla saavuttaa tasapainoisen kokemuksen megakaupungin glamourin ja vanhanaikaisen kauneuden kesken.



Itse en Shanghaissa juurikaan välittänyt turistinähtävyyksistä, vaan ihastuin yleiseen paikalliseen katukuvaan ja tunnelmaan. Mielestäni kaikista parasta oli kävellä alueella kaukana keskustasta ja nähdä aito oikea katukuva, jossa ihmiset eivät hymyile vain siksi että heille maksetaan siitä. Iltahämärällä paikalliset vanhemmat naiset kerääntyvät kadunkulmiin tanssimaan useiden kymmenien henkien joukoissa sillä aikaa kun papat siirtyvät penkeille pelaamaan äänekkäästi Mahjonkia. Toisaalla muutama ihminen harjoittaa Tai-Qitä ja yksi kävelee pyjama päällä takaperin läpsyttäen käsiään samalla kun tienvarressa palaa nuotio. Piraattilevykauppias popittaa musiikkia polkupyörään kiinni teippaamista kaiuttimistaan ja katukokit kaupittelevat "herkkujaan". Näkymä sai lähes joka kerta aikaan Vau-elämyksen. Vastaava näky ei koskaan tulisi Suomessa vastaan ilman, että jokainen olisi änkyräkännissä.



Eläminen Shanghaissa

Liikkuminen on todella helppoa. Metrolla pääsee lähes poikkeuksetta enintään vartin kävelymatkan päähän mistä vain kohteesta ja busseja kaupungissa on tuhansia. Taksien mittari alkaa 1,5 eurosta ja mittari alkaa tikittämään lisää vasta 3km ajon jälkeen. Taksikuskit eivät puhu englantia ja Kiinan kieli on hyvin tarkka ääntämisestä, joten kieltä osaamattomilla tulee aina olla mukana kohdeosoite kiinaksi kirjoitettuna.



Yöelämään tarjolla on monenlaista vaihtoehtoa. Keskustan klubit ovat kalliita, kovaäänisiä ja täynnä lähes pelkkiä länsimaalaisia. Mitä kauemmas keskusalueista lähtee, sitä enemmän kiinalaisiakin alkaa näkymään ja hinta muuttuu hieman siedettävämmäksi. Myös pubeja ja pikku kuppiloita riittää. Paikalliset eivät pääsääntöisesti käy baareissa, sillä kiinalainen tapa juhlia on KTV eli karaoke. KTV ei ole mikään karaokebaari, jossa lauletaan kaikkien edessä. KTV:ssä vuokrataan noin 10 hengen huoneita sohvilla varustettuina, joihin mennään kaveriporukalla laulamaan ja pitämään hauskaa. Tarjoilijat tuovat juomat, popcornit, noppapelit ynnä muut suoraan huoneeseen nappia painamalla. KTV:ssä on lähes poikkeuksetta ollut paljon hauskempaa kuin baareissa.



Paikalliset ovat länsimaalaista valkoista ihmistä kohtaan erittäin ystävällisiä. Kiinalaiset suhtautuvat pääasiassa hyvin ihailevasti länsimaalaisiin, kuin olisimme jotenkin erityisasemassa. Kiinalaiset haluavat hengailla länsimaalaisten ihmisten kanssa, koska he haluavat oppia englantia tai koska se nostaa heidän statustaan kun he voivat kerskailla muille kavereilleen pyörivänsä länkkäreiden kanssa. Tämä näkyy muunmuassa klubeilla, joissa rikkaat paikalliset kutsuvat pöytäänsä ulkomaalaisia tarjoten heille koko illan ilmaiseksi. Räikeimmissä tapauksissa olen nähnyt baarin ovella mainoskyltin "Coctail Happy Hour, for Foreigners Only", joka löi absurdiudessaan kaikki ällikällä. Suuri länkkärimäärä houkuttelee sisään paikallisia. Kiinan kielessä on jopa pari erillistä sanaa valkoiselle miehelle, jotka kirjaimellisesti käännettynä tarkoittavat "pitkä vaalea komea" ja "rikas vaalea komea". Ja kysyntää riittää naisten keskuudessa kenelle tahansa kalpealle maitonaamalle, varsinkin jos edes Kiinan kielen perusteet sujuu.



Alle 1% koko väestöstä osaa puhua englantia, joten englannin kielisestä palvelusta saa maksaa suomalaisittainkin kalliin hinnan. Mutta jos on valmis käyttämään improvisoitua viittomakieltä, pääsee paljon halvemmalla. Yleensä ravintoloissa on kuvalliset ruokalistat ja sormella osoittamalla saa haluamaansa sapuskaa. Vähän syrjässä olevissa paikallisten käyttämissä ravintoloissa tavallinen yhden hengen annos maksaa noin 1,5€. Maukkaan monen ruokalajin illallisen kaljoineen saa 5 eurolla per nenä, jos on useamman hengen porukalla liikenteessä. Turistialueella joutuu samasta lystistä pulittamaan vähintään 15-20€.



Kaikenlainen väkivalta ja ilkivalta puuttuvat totaalisesti kulttuurisyistä. Kunhan ei tee mitään idioottimaista, kaikkialla uskaltaa kävellä keskellä yötä ilman huolen häivää. Humalaiset ja katujengit loistavat poissaolollaan. En ole koskaan kuullut kenenkään tulleen ryöstetyksi väkivallalla uhaten. Taskuvarkauksia sen sijaan on, mutta perinteisiä rantakohteita dramaattisesti vähemmän. Huijausyrityksiin sen sijaan törmää usein keskustassa. Kaikista yleisin on teekutsu-huijaus, jossa tavallisesti pari kivan näköistä tyttöstä houkuttelee yksin kulkevan turistimiehen lähtemään kulman takana olevaan rauhalliseen kuppilaan teelle. Lopulta tytöt häviävät jonnekin ja pöytään ilmestyy 200€ lasku.



Sää (milloin mennä) ja saasteet

Shanghain kesä on sietämättömän kuuma. 2013 Oli kuumin koskaan mitattu kesä Kiinassa, lämpötilan ollessa yli 41 astetta kahden viikon ajan putkeen. Lämpötila ei laskenut alle 36 asteen useaan kuukauteen. Kesäaikana en suosittele lähtöä mihinkään päin Etelä-kiinaa, jossa kuumuus on paahtavaa. Pahin lämpötila on elokuun aikana. Syyskuun loppu ja lokakuu ovat otollisinta aikaa lähteä reissuun, mutta kannattaa huomioida, että Kiinassa on kansallinen lomaviikko juuri noihin aikoihin. Kaikkia paikallisten lomien ajankohtia kannattaa välttää kuin ruttoa, ellei numenomaan halua lähteä katsomaan esimerkiksi juuri kiinalaista uutta vuotta. Lomien aikana väenpaljous on musertavaa, sillä sadat miljoonat kiinalaiset tulevat maalta turisteilemaan suurkaupunkeihin ja muihin turistikohteisiin. Kiinalaisen uuden vuoden aikana on turha luulla saavansa unta pariin viikkoon rakettien paukkuessa tauotta.



Talvella ja alkukeväällä saastemäärät ovat pahimmillaan, mikä johtuu paljolti talojen lämmittämisestä, autoista ja kosteasta säästä. Helsingin keskimääräinen saastelukema pyörii 10 ympärillä ja 50 luokitellaan erittäin huonoksi laaduksi. Shanghaissa 115 on virallisesti hyvän ilmanlaadun yläraja. Talvella lukema pyörii normaalisti 200 ympärillä ja voi pariksi päiväksi pyrähtää yli 450. Sinistä taivasta tai tähtiä on tällöin turha tähyillä. Loppukeväällä, kesällä ja syksyllä liikutaan alle 150. Ilmansaasteet eivät ole laadultaan välittömästi myrkyllisiä, vaan pitkällä aikavälillä haitallisesti vaikuttavia PM2.5 ja PM10 hiukkasia. Kaikki joet ja merenrannat ovat hyvin saastuneita, eikä uimaan menosta kannata haaveilla luonnollisella rannalla. Hanavettä ei myöskään saa juoda.







Ei tästä tullutkaan varsinaista kertomusta, vaan infopaketti Wall of Textin muodossa. Tarinasta olisi tullut liian pitkä kaikkine tapahtumineen. Varmaankin unohdin kertoa jotain olennaista, mutta pommittakaa ihmeessä kysymyksiä. Muutamia kuvia:

http://i.imgur.com/01wRIep.jpg Shanghain liikekeskus Lujiazui

http://i.imgur.com/Eo9AcmS.jpg Yuyuan Garden-turistirysä

http://i.imgur.com/lXZHXuk.jpg Pilvenpiirtäjiä

http://i.imgur.com/ZWdO8V4.jpg Hangzhou, 50min matka Shanghaista

http://i.imgur.com/EuowbSb.jpg Kuva pilvenpiirtäjästä otettuna (surkea laatu, pahoittelen)

http://i.imgur.com/n4GzbiD.jpg Slummin näkymää keskellä yötä

http://i.imgur.com/OwUV16p.jpg Lisää kuvaa liikekeskustasta

http://i.imgur.com/lNFsNFM.jpg Keskusta vähän kauempaa kuvattuna

http://i.imgur.com/TSsqiTh.jpg Kalleimmat klubit ei säästele valoista ja laasereista





via Pakkotoisto.com http://www.pakkotoisto.com/matkailu/120037-matkakertomus-shanghai-kiina/

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire