mardi 3 septembre 2013

Näitä seitsemää asiaa et tiennyt ruokavalioista!

Muutama kokemuksen kautta tullut huomio erilaisten ruokavalioiden sopivuudesta ja fysiologisista vasteista. Iltalehtimäinen otsikko tarkoituksella. Julkaisin juuri blogissani, mutta koska täällä on paljon enemmän porukkaa lukemassa, niin tätä kautta useampi voinee löytää ehkä vinkkejä ruokavalioonsa.



Osa ruokavalioista ei käy kaikille, mutta toisilla ruokavalion muutos poistaa joitain olemassa olevia oireita. Olen huomannut, että usein samat asiat auttavat ihmisiä, joten pistetäänpä tietoa jakoon. Osa näistä voipi olla sinulla jo tiedossa, mutta jos yksikin tuskailee ongelmiensa kanssa ja tästä löytyy apua, niin hyvä. Kaikkeen ei ole tiedettä tarjota, joten en edes yritä väittää etteikö esim. lumevaikutus tai joku muu voisi olla näiden huomioiden taustalla. Mikään ei kuitenkaan estä kokeilemasta. Ohjeet eivät ole absoluuttisia totuuksia.



Vähähiilihydraattinen ruokavalio ja huimaus. Hiilihydraatit nostavat hieman verenpainetta, ja vhh-ruokavaliolla pystyy hieman kontrolloimaan verenpainetaudin oireita. Kuitenkin, jos kärsit luontaisesti matalasta verenpaineesta, saattaa hiilihydraattien vähentäminen alentaa verenpainetta entisestään. Tämä johtuu luultavasti verivolyymin vähenemisestä ja aiheuttaa muun muassa seuraavia oireita:




  • huimaus

  • paleleminen

  • paha olo




Oireet eivät välttämättä mene ohi, ja ne voivat tulla alussa todella vahvoina - varsinkin jos normiruoalta on hypätty suoraan hyvin pieneen hiilihydraattimäärään. Tällöin elimistö ei ehdi sopeutua millään lailla, ja olon huonous pakottaa palaamaan normaaliin ruokavalioon. Vähähiilihydraattisen dieetin lisäksi sama ongelma voi ilmetä joissain paleon versioissa joissa hiilihydraatit ovat rajoitettuja.



Runsashiilihydraattinen ruokavalio ja polvikivut. Hiilihydraatit sitovat nestettä. Jostain syystä usean päivän hiilihydraattitankkaus näkyy silloin tällöin polvikipuina, esim. kyykätessä nopeasti. Polviniveleen muodostunee turvotusta, joka aiheuttaa tässä yhteydessä kipuja. Ongelmaa lisännee nivelten vähäinen käyttö, eli vaikkapa istumatyö. En ole huomannut tässä eroja hiilihydraattien laadulla (toki kasviksilla on vaikeampi saada turvotus aikaiseksi kuin muroilla).



Gluteeni ja peräaukon kutina. Tämä vaiva on yllättävän yleinen, vaikka onkin intiimialueen vaiva. Ihmiset eivät vaan hirveästi huutele pyllyreiän kutinasta tai mahdollisesta ulkoisesta verenvuodosta. Jos kannikan taikanappulaa kutittaa, kannattaa käydä lääkärillä varmistamassa, ettei kyseessä ole esim. hiiva. Gluteeni näyttää kuitenkin pahentavan oireita hyvin nopeasti. Tämä on testattu siten, että esim. riisi ei yleensä aiheuta samanlaista oireistoa kuin viljat (pois lukien kaura). Uskoisin, että taustalla saattaa olla jonkinlainen gluteeniin kohdistuva yliherkkyys, tai sitten gluteenin aineenvaihduntatuotteita käytetään ravintona peräaukon ympärillä asuville bakteereille tms.



Proteiinipitoinen ruokavalio ja nopean aineenvaihdunnan ongelmat. Eli yökusetus. Proteiinien sisältämä typpi on poistettava elimistöstä ja suurin osa siitä poistuu virtsan välityksellä. Jos siis joka yö pitää juosta pissillä enemmän kuin star trekissä käytetään holokantta, niin jätä ihmeessä proteiini iltapalalta pois. Kokeile edes.



Pätkäpaasto ja kilpirauhaseen liittyvät ongelmat. ”Luonnolliseen”, valoisuuden vaihteluun perustuva pätkäpaasto tuntuu sopivan monelle kilpirauhashäiriöistä kärsiville. Kroppa toimii paremmin kun syödään oman luontaisen rytmin mukaan. Rytmin ei ole pakko olla täysin valoisuuden muutoksiin perustuva, mutta elimistö tuntuu pistävän jonkinlaisia vastareaktioita päälle kun syödään ohi oman biologisen rytmin. Tätä rytmiä ei voi välttämättä muuttaa (koska se on geeneissä), mutta monilla rytmi on normaali kun se noudattaa valon määrää. Siksi kesällä ja talvella pitäisi ehkä syödä hieman eri rytmissä ja kesäinen aamupala uppoaa paremmin kuin talvinen. Rytmi liittyy myös seuraavaan kohtaan.



Luonnollinen rytmi ja aamupala. Biologiseen rytmiin ja välittäjaineenvaihduntaan vaikuttavat useat geenit (esim. per1, per2, per3, bmal1, bmal2, cry1 ja abcc9), olipa kyseessä sitten ihminen tai eläin. Varsinkin per3-geenin mutaatio selittää sen miksi jotkut heräävät aamulla hitaammin. Aamu-unisuus voi olla geeneissä eikä tällainen ihminen välttämättä koskaan tunne oloaan hyväksi jos hän ei saa nukkua oman biologisen rytminsä mukaan. Pitäisi tehdä tarkempia tutkimuksia per3-geenin ja aamupalan yhteydestä, mutta usein sellaiset ihmiset jotka eivät kykene aamulla heräämään naps vain, eivät saa myöskään aamupalaa alas. Sitä ei siis kannata työntää väkisin naamaan, sillä veikkaan, että enteerinen hermosto ei ole yksinkertaisesti hereillä. Jos mahan tuuppaa aamulla täyteen evästä, se voi johtaa:




  • närästykseen

  • rintakipuun (joka johtuu ruoansulatuselimistöstä)

  • sydämen muljahduksiin (ei vaarallista, vain ilkeän tuntuista)

  • äkilliseen suoliston massaperistaltiikkaan, joka on käytännössä sama kuin kakka tulee NYT –tilanne (aamu kestää 10 minuuttia pidempään koska megahulihuli)




Jos olet tällainen ihminen, niin voi olla viisasta viivästyttää aamupalaa 1-2 tuntia ja kokeilla mitä tapahtuu.



Mikä tahansa ruokavalio ja elämänhallintaohjeet. Olen huomannut, että ihminen vähentää automaattisesti ruoansulatuselimistöön kohdistuvia oireitaan ja stressi pienenee lähes millä tahansa ruokavaliolla, jos samaan aikaan annetaan ohjeita kuinka elämästä tehdään vähemmän stressaavaa (näitä ovat esim. todo-listat, stressinhallintaohjeet, elämän rytmitys…). Toisin sanoen, ihminen on aiheuttanut itselleen oireet stressaamalla ja elämällä liian tiukkaa elämää. Ruokavalion laadulla ei ole siis varsinaisesti aina merkitystä, mutta toki siihen kiinnitetään eniten huomiota. Väitän, että monet jotka ovat onnistuneet poistamaan oireitaan esim. vhh-ruokavaliolla, olisivat luultavasti tehneet niin myös jollain muulla ruokavaliolla jos se olisi markkinoitu oikein ja ihminen olisi saatu uskomaan dieetin terveellinen vaikutus.



Ja loppuun vielä pari bonaria jotka eivät suoranaisesti liity ruokavalioihin, mutta ovat mainitsemisen arvoisia.



Sinkki ja väsymys. Tupla-annos (30 mg) sinkkiä auttaa nopeasti väsymykseen ja saattaa aiheuttaa jopa ”nyt salillakin kulkee paremmin” –ilmiön. Ehkä lumetta, ehkä ei.



Greippimehu ja iso osa lääkkeistä. Farmaseuttina pitää aina muistaa valistaa greippimehun vaarallisuudesta. Greippi sisältää todella paljon naringetiinia, joka reagoi todella monen lääkkeen kanssa. Älä siis aloita greippidieettiä tai juo greippimehua ennen kuin varmistat sen interaktiot mahdollisen lääkityksen kanssa. Greippimehun väitetään tasoittavan verensokeria ja pienentävän nälkää. Tarkista kuitenkin lääkitys aina ensin.





via Pakkotoisto.com http://www.pakkotoisto.com/ravinto/118031-naita-seitsemaa-asiaa-et-tiennyt-ruokavalioista/

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire